Technológia

S.P.S Printing Solution logó

A SZUBLIMÁCIÓS TECHNOLÓGIÁRÓL RÖVIDEN:

A szublimációs nyomtatást napjaink legmodernebb emblémázási technológiái közé sorolják, sokrétű alkalmazási területe és kiváló minősége miatt.

A kis darabszámú fotóminőségű emblémázás legolcsóbb megoldása, alkalmazási területének csak az emblémázni kívánt anyag kémiai szerkezete szabhat határt. 

Szublimációs bögre

A technológiának három alappillére van: speciális szublimációs festék, speciális szublimációs papír, valamint az emblémázni kívánt felület poliészter tartalma.

A kívánt grafikát digitális nyomtatóval (erre csak egyes nyomtatók alkalmasak), a már említett szublimációs festékkel kinyomtatjuk egy speciális papírra, ami kimondottan erre a technológiára lett kifejlesztve. Fontos a nyomtatás előtt a színek megfelelő beálítása a megfelelő színprofil alkalmazásával (ICC profile), és figyelnünk kell a grafika tükrözésének megjelölésére is.

Ez után a megfelelően kinyomtatott grafikát egy vasalóprés segítségével (amelynek típusát a munkadarab határozza meg) 210-230 C–on 20-40mp időintervallumban kb. 5-6bar nyomáson hőpréseljük. Ekkor alakul ki a szublimáció: a hő hatására a papíron levő vizesbázisú festék elkezd párologni, a nyomás segítségével a gőz csak egy irányba és nagyon koncentrált módon tud haladni, így kapunk megfelelő határvonalat.
A festékben lévő atomok és az emblémázni kívánt termékben (vagy felületén) lévő szénatomok oldhatatlan szublimációs kötést alkotnak. A technológia előnye, hogy a festék a szublimálást követően nem csak a felületen, hanem az anyag pórusaiban is megtalálható.